CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 7, 2009

Kerabu Kacang Kelisa (Kcg Botol)

Bahan-bahan:



8-10 bj kacang kelisa (kcg botol)
1/2 kuntum bunga kantan
1/2 bj bawang besar
1/2 bj tomato
1/2 bj limau nipis
1 ekor ikan kembung
2 bj cili merah
1 cwn air
1 sudu besar kerisik
garam
gula



Cara-cara:
  1. Masukkan ikan, air dan sedikit garam ke dalam periuk, masak hingga mendidih. Air hendaklah sekadar setakat menenggelamkan ikan. Ambil isi ikan.
  2. Tumbuk cili merah, isi ikan, kerisik, gula dan garam.
  3. Hiriskan kacang kelisa (kcg botol), bunga kantan, bawang besar dan tomato.
  4. Campurkan bahan tumbuk dengan bahan yg dihiris tadi ke dalam mangkuk. Masukkan air rebusan ikan dan perahan limau nipis. Gaul-gaulkan bahan tersebut dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment